2014-01-04 15:51:52

İslam Coğrafyası Günleri - Başka Bir Dünya Mümkün

"İslam Coğrafyası Günleri" kapsamında gerçekleştireceğimiz programların açılışını, Yusuf ARMAĞAN'ın konuk olarak katıldığı ve "Yeryüzü Notları - Başka Bir Dünya Mümkün" adlı program ile gerçekleştirdik. 




Konuğumuz Yusuf Armağan, yaptığı konuşmada, 1648 tarihinde gerçekleşen Westfalya Anlaşması ile birlikte devlet mekanizmasının "tanrı devlet" formatına evrildiğini bu sürecin 1990'da demir perde ülkelerinin yıkılması ile duraklama dönemine girdiğini ve 11 Eylül 2001 tarihi ile birlikte tanrı devlet mantalitesinin yeniden devam etme sürecine girdiğini söyledi.

Üniversitelerde okutulan Uygarlık Tarihi kitaplarında, Uluslararası İlişkiler Tarihi üzerine yazılmış kitaplarda, Medine İslam Devletinin, Selçuklunun, Osmanlının bir Lidya, Pers gibi ülke ve medeniyetler kadar yer almadığını ifade eden Armağan, bunun en temel sebebinin, Müslümanların, kurdukları devletler üzerinde Allah'ın otoritesine ve gücüne iman etmeleri olduğunu söyledi. Batı medeniyetinde ise devletten daha üst/aşkın bir varlık anlayışının olmadığını ifade eden Armağan, bu durumdan dolayı Müslümanların kurdukları devletlerin modern devlet tanımlamasına uymadığını söyledi. 

Bu tarihi süreçle birlikte ortaya çıkan modernizmin, öte dünya inancı olmayan insanların içine düştükleri varoluşsal güvenlik problemini iyice artırdığını söyleyen Armağan, dünyanın kimsenin kimseye güvenmediği bir hale büründüğünü ve asıl acı olanın bu durumun Müslüman Dünya açısından da böyle bir sıkıntının içine düşmüş olmasıdır, şeklinde konuştu.

Tüm bu durumlardan kurtulmak için yeryüzünde başka bir dünyanın mümkün olabildiğine inanmak gerektiğini ifade eden Armağan, Müslümanların, maalesef, vizyonlarının bu dünya ile sınırlı olduğunu, asıl vizyon ve hedefin Cennet olması gerektiğini ve fakat Müslüman dünyanın bu vizyon ve hedeften çok uzaklaşmış olduğunu ifade etti. 

Yusuf Armağan, Müslümanların sanal ortamlar üzerinden iletişim kurmaktan kurtularak, birbirleri ile temas kurmaları gerektiğini, ilişki biçimlerini birbirlerine temas ederek yeniden geliştirmeleri gerektiğini ifade etti.